Bellandor Morgans


Történelem

A Morgan ló szépsége megdobogtatja mindenki szívét.

A fajta szinte egyedülálló módon mintha csakis azért létezne, hogy kedvébe jarjon az embernek.

Egyszerűen erre van teremtve. 

 

Morgan Horse Association, Breed Statement


Egy ló, amely meghóditja a sziveket.

„Temperamentus és szelid, kompakt és könnyen istállózható, szeretreméltó és intelligens, sokoldalú és teljesitéményorientált, kitartó és szép, jóindulatú és alkalmazkodó, biztonságos és könnyen irányható, Takarmányozásra igénytelen – szabadban is tartható”

 

Egy kis barna figure nevű sötet pej Figure nevű méncsikó, aki a Morgan Horse törzsménye, 1789-ben napvilágra jött. Ami a teremtője magasságban elvett, bőven magadta azt erőben és kitartásban. Bar csak 140 cm magas volt és alig nyomott többet 500 kg-nál, hamar hirnevet szerzett magánál azzal, hogy minden lónál, aki valaha is kihivta versenyre, jobban huzott, gyorsabban lépett, sebesebben ügetett és vágtázott. Fedezőménként is képes volt megbizhatóan örökiteni csikóinak különleges küllemét, kitartását, szépségét, erejét és kedves természetet..

A morgan-t Amerika első őshonos fajtának tartják. Számos más amerikai fajta, igy a quarter horse, standardbred, saddlebred és a tennessee walking horse kialakulásához járult hozzá.

Sokszor választottak maguknak morgan lovat az amerikai függetlenségi háborúban harcoló katonának. Custer hadseregéből egyedül egy Komancs nevű, morgan-mustang keresztezésü ló maradt életben a Little Bighornnál vivott véres csatában.

A Morgan Club 1909-ben alakult az Amerikai Egyesült Államokban, később ebből lett Amerikai Morgan Szövetség (AMHA).

A Szövetség jóval több mint 100.000 regisztrált, nagy részüket az Egyesült Államokban, Németországban 300 és Magyarországon most 4 regisztrált Morgan.

Népszerű a fajta lovassport több ágában, az angol stilusban éppúgy, mint a westernben. Intelligencia, kiváló egészség, hosszú élettartam, készségesség, ezek azok a tulajdonságok, amelyek a morgant oly közvedvelteé teszik a lótartók körében. A hűséges és bátor morgan könnyen képezhető, nagyon tud dolgozni. Nem ritka, hogy életkora eléri a 30-35 évet.

Morgan Horse a legkedveltebb hobbiló, elsősorban gyerekek számára, póniméret nagy ló erényekkel most Magyarországon is fogják tenyészteni.

 

Mit is szokták mondani az Amerikaiak, ami már slogan is lett. „The Morgan Horse do it all!!!


Kancaink

Midnight Lace, Morgan Horse kanca, 2011 még Amerikában. Sue Olson tenyésztette. 


Morgan Horse Stallion, fedezömén és Midnight Lace apája


Morgan Horse kanca, Sweet, Lace anyaQueen Dancing on the Fire, 2013, Belgiumban, tenyésztette Diana Jasica

Snowdancer Amber Esprit, kanca, Buckskin, anya

Royal MEMC Royalty at OBH, 2009, Perlino mén, apa